Menu

KFUM's historie

Fra starten i 1929

1929: Klubben bliver stiftet den 14. maj 1929, og klubbens første formand bliver A. Møller.

1931: KFUM kan allerede nu mønstre 4 fodboldhold.

1941: Klubben har nu så mange hold, at man må have at trænere.
1942: KFUM fik sit første kredsmesterskab i B-rækken, men på grund af krigens tiltag bliver det i de kommende år meget småt med fodboldspillet.
1948: Spillet bliver sporadisk sat i gang igen med et turneringshold.

1954: Tre unge mennesker med Erik D. Nielsen i spidsen fik for alvor sat fodboldspillet i system.
1955: Her var man i stand til at stille 2 seniorhold og et juniorhold.
1956: Klubben vokser, men har kun 2 timer til rådighed i Roskilde Idrætspark og må derfor træne dels i Folkeparken, dels på den gamle dyrskueplads. Begge steder omklædes idet fri.

1957: KFUM vinder A-rækken og rykker op. På holdet er bl.a. Erik Schneller, Erik "Julle" Nielsen og Noel Hansen.

1958: Klubben rykker ud på Hedegårdenes Idrætsanlæg med omklædning på skolen. Den første træningskamp her er mod RB's A-hold og samler 150 tilskuere.

1959: Et fantastisk år hvor vi vinder serie 3, med KK Hansen som træner og dermed oprykning til serie 2 . Samme år er Roskilde-Hallen færdigbygget og vi åbner med et stort indefodboldstævne, der næsten fylder hallen med tilskuere, trods et voldsomt snevejr.

1960: Kommunen har nu bygget etlille klubhus med to omklædningsrum til Hedegårdenes Idrætsanlæg , og samme år starter man medlemsbladet, Finten.


1961: Medlemmer strømmer til klubben og man kan nu stille med 12 ungdomshold og 4 seniorhold. 125 ungdomsspillere er til afslutningsfest i det nu nedlagte FDF-hus på den gamle dyrskueplads. Landsholdsmålmanden Per Henriksen underholder de mange drenge med film og beretninger.

1965: Rejseaktiviteterne tager til. Seniores på drømmetur til Færøerne, og Dirch Passer fylder Roskilde-Hallen til vort indestævne.
1966: Juniorerne på tur til Kufstein i Østrig.

1967: Vore juniores spiller sig frem til SBUs pokalfinale mod Lyngby.
Vi trækker på Hedegårdene 150 tilskuere til kampen, som Lyngby dog ​​vinder fortjent med 2-1.

1968: KFUM får sin første unionsspiller, da Ole Lindholm bliver udtaget til SBU-holdet til det store landsjuniorstævne. Samme år rejser juniorhold på tur til London. I en kamp på Crystal Palace vinder vi med hele 5-0, alle målscore af Leif Serup.

1969: Vi kan fejre 40 års jubilæum, og KFUMs Idrætsforbund tildeler forbundets sølvnål til formanden Aage Jensen. Ungdomsformanden Kurt Skjoldby får samme år tildelt Roskilde Sparekasses lederpris.
1. holdet rykker op i serie 2 efter hård kamp med Lejre.
1970: Klubbens meget aktive forældreforening er nu oppe på ikke mindre end 150 medlemmer, og bokseren Tom Bogs holder foredrag for klubbens medlemmer.
Drengeholdet er på sommertur til Holstebro.
1971: 1. holdet rykker for første gang i serie 1 efter play off kampe.
Hele 5 KFUM spillere udtages til Roskildes byhold, der i anledning af venskabsbyen Tønsbergs 1100 års jubilæum, deltager i en turnering i den norske by. De 5 spillere er Steen Jeppesen, Jørgen Badstue, Willy Nielsen, Poul "Noller" Rasmussen og Uffe Merrild. Som leder deltog KFUM's Mogens Rasmussen, og som træner Kurt Skjoldby.

1973: Efter en idé af Erling Poulsen oprettede KFUMs Byggefond.
1974: Et fantastisk år hvor vi rykker op i Sjællandsserien for første gang og desuden bliver Sjællandsmester i serie 1 efter sejr over Vordingborg med 2-0 i Idrætsparken.
2. Holdet rykker i serie 3.
Aage Jensen stopper som formand, og afløses af Mogens Rasmussen.

1976: Gravemaskinerne går i gang med det nye Idrætscenter på Lillevang.

1977: Erling Poulsen får Roskilde Sparekasses lederpris, og drengespilleren Michael Tronøe sælger ikke mindre end 25.000 13-øres lodsedler.
Det gav PR i næsten samtlige landets aviser.
2. holdet bliver Sjællandsmester i serie 4 efter finalesejr på 3-0 mod AB.


1978: Grusbanen på Lillevang tages i brug på Lillevang.

1979: Vi fejrer 50 års jubilæum samtidig med at vi tager det nye anlæg på Lillevang i brug. Manden bag anlægget Erling Poulsen hædres, og bliver æresmedlem.

1980: Klubbens formand Mogens Rasmussen, tildeles Roskilde Sparekasses lederpris.
1981: Juniorholdet til Finland som repræsentant for Kommunen til den finske venskabsby.
1984: Formandsskifte i KFUM. Mogens Rasmussen stopper, og ny formand bliver John Jacobsen.
1987: Et fantastisk år. Vi rykker op i Danmarksserien for første gang nogensinde .
1988: KFUM og RB 1906 forsøger et fælles arrangement i Roskilde Idrætspark med sangeren Kim Larsen og gøgleren, Erik Clausen, men 3.500 tilskuere var ikke nok til succes.

1989: Vi fejrer 60 års jubilæum med reception og en kamp mellem vort førstehold og tidligere professionelle spillere.
1990: Grusbanen omlægges til græsbane. En kostbar opgave som vi selv måtte betale.
1992: Forældreforeningen har 25 års jubilæum. Junior og ynglinge på tur til Spanien.
1993: Vor Forældreforening holder stort familiestævne, og Dame-junior rejser til USA.
1994: Klubbens formand Ole Andersen får Bikubens lederpris.
1995: Rejseaktiviteterne fortsætter. Lilleputterne til Frankrig, Damejunior til England.
1996: Hele 35 forældrepar møder til morgenkaffe og dommerinstruktion, og rejserne fortsætter med tur til Polen, Spanien og Holland.
1997: Byggefonden arrangerer fodboldtur til Hamburg. Damejunior, Herrejunior og Ynglinge rejser til Spanien.
1998: Ny 7. mand fodboldbane etableres. Damejunior bliver sjællandsmestre.
2000: Østbyens Multilegeplads indvies på Lillevang. Drengene tager til Holland.
2001: To nye æresmedlemmer i KFUM - Det er John Jacobsen og Willy Nielsen . Vi får egen hjemmeside www.Roskilde-KFUM.dk
Vi takker nej til sammenslutningen FC Roskilde.

2002: Tingklubben runder 102 medlemmer. Juniorholdet vinder kæmpepokal i Italien.

2003: Der etableres til Petanquebaner, og ungdomsafdelingen begynder at vokse. Førsteholdet vinder Sjællandsserien.

2004: 2 nye æresmedlemmer. Kurt Skjoldby og Ole Andersen der samtidig stopper som formand. Vi begynder året med ny formand Peter Nissen.
Førsteholdet starter i Kvalifikationsrækken, og vi er godt på vej ind i jubilæumsåret. Ynglingeholdet vinder 3. division, og er dermed at finde i 2.division fra efteråret. Førsteholdet vinder Kvalifikationsrækken, og vi er igen i Danmarksserien.

2005: 2. holdet vinder Serie2, og er for første gang nogensinde i Serie 1. Serie 2 holdet modtager Nordeas Månedens Idrætspræstation for oprykningen til Serie 1, Træner Tonny Larsen, holdledere Thyge jensen og Anders Søgaard.
1. holdet rykker ud af Danmarksserien og ned i Kval-rækken.


2006: 1. holdet rykker desværre også ud af kval-rækken og er derfor at finde i Sjællandsserien fra år 2007. 2. holdet rykker ud af Serie 1.
3. og 4. holdet rykker til gengæld begge hold op i Serie4. KFUM indvier 11. oktober klubbens nye Kunstgræsbane. Et KÆMPE projekt til omkring kr. 5 mio. er lykkedes med fantastisk stor opbakning og hjælpsomhed fra mange af klubbens medlemmer.

2007: KFUM's 1. hold rykker ned i serie 1 igen, og klubbens 2. hold rykker ned i serie2. Ungdomsafdelingen har vokset sig stor, og vi har fået udfyldt alle huller, så vi nu har holdt i alle ungdomsrækker. Vi runder for første gang 500 medlemmer.

2008: KFUM starter et storstillet projekt med udvidelse af klubbens klubhus, der giver plads til 3 omklædningsrum, og et nyt stort klublokale hvor der bl.a. skal indrettes lektiecafe.

2009: Klubbens medlemmer har knoklet, og sammen har vi fået etableret et helt unikt boldhus på vores anlæg. Vi starter året med ny formand, idet Henrik Poulsen erstatter Peter Nissen efter 5 år på posten. KFUM indvier ny førstesal den 9. maj.

2010: KFUM indtager Roskilde hallerne 1.-3. januar, og arrangerer "Danmarks bedste Indendørsstævne". Der spilles i 3 haller, fra tidlig morgen til sen aften. KFUM's årgang 93 modtager Nordeas Idrætspris for kæmpe sportslig og social succes.

2011: Hele 3 nye æresmedlemmer ved Erik Schneller, Lilian Andersen og Peter Nissen. Vi begynder året med ny formand Allan Markussen, idet Henrik Poulsen trækker sig tilbage, efter 2 flotte år i formands stolen. Førsteholdet deler 1. pladsen i Serie 1, og vi håber alle på en lige så god forårs sæson, med cheftræner Palle Olsen ved roret.

2012: KFUM får ny spilledragt, blå bukser og blå-hvid trøje. Heinz Jakobsen bliver æresmedlem posthumt, få måneder efter sin død i året forinden. Tre ungdomsspillere bliver dræbt i en bilulykke. Til minde om dem hænger nu trøjen med nr. 12 i klubhuset, et nummer som ingen herefter kommer til at bære i klubben. Førsteholdet rykker op i Sjællandsserien. En af spillerne, Toke Morsing, skriver og indspiller sangen om at være ”fucking blæret”, der både hylder de dræbte spillere og udfordringer ved at komme højere op i rækkerne. KFUM lancerer Get2Sport, et initiativ, der to gange om ugen kombinerer lektiecafé med både ”rigtig” fodbold, Playstation mm Det børn uden børn både fra, men også for klubben og får stor omtale i de lokale medier.

2013: Den fuldt udbyggede førstesal tages i brug og bliver bl.a. hjemsted for Get2Sport. Vi indvier endnu en bane med kunstgræs, den lille streetbane tæt ved klubhuset. Førsteholdet vinder Sjællandsserien og er tilbage i landets fjerdebedste række efter syv års fravær. Over 1000 tilskuere er vidner til, at KFUM i en sommerkamp besejrer Brøndby 2-1 med Rasmus Tangvig som dobbelt målscorer.

2014: Henrik Poulsen, tidligere formand og aktiv i klubben gennem hele sit liv, dør i en alder af 53 år. Michael Møller, købmanden fra Vindinge, overtager forpagtningen af ​​klubhuset. Førsteholdet bliver nummer fire i den første sæson i Danmarksserien.

2015: Tribunen på opvisningsbanen – som nu hedder Invita Park – tages i brug til forårets første hjemmekamp. Førsteholdet når tredje runde i pokalturneringen, inden det møder overmagten: 600 tilskuere ser en tirsdag eftermiddag i september Viborgs Superligahold vinde 5-1 på KFUM’s anlæg.

2016: KFUM’s store stævne for børn og ungdom i Roskilde Hallerne skifter navn fra ABC Cup til Salgsbutikken Cup. Samtidig træder Iben Green Madsen og hans team tilbage efter mange års tro tjeneste og overlader organisationen til klubbens børne- og ungdomsafdeling. Ét sølle point skiller førsteholdet fra oprykning til 2. division. Fra efterårets start har KFUM fem hold med i forskellige rækker i Elite Øst, der tidligere hed 2. og 3. division for ungdom.  Så høje rangeringer har klubben aldrig tidligere haft på ungdomssiden.

2017: Frederik Sørensen fra 1. FC Köln bliver skiftet ind og får debut på A-landsholdet i en venskabskamp mod Tyskland i Brøndby. Det er den første spiller, opvokset i KFUM, som har drevet det så vidt. Den spanske trænerlegende Vicente del Bosque skaffer klubben masser af omtale, da han på et pressemøde i klubhuset præsenterer sin fodboldskole, som for første gang rykker udenlands. Omkring 90 drenge og piger deltager i sommerferien i den vellykkede fodboldskole på anlægget. Tommy Alleshauge bliver den første børnesportschef i KFUMs historie.

Luk